Sinterklaas en z’n kutnegers

Moeten wij echt elk jaar talkshows gaan vol plamuren met voor- en tegenstanders van de Zwarte Piet? Ik keek eergisteren even naar Pauw & Witteman. Daar werden gasten witheet over het al dan niet afschaffen van ‘Zwarte Piet’. Was geen prettig gezicht. Een bíjna serieus te nemen discussie over wat geschminkte bekende Nederlanders in feestwinkelkleding. Wat een droeftoeters. Gewoon een volwassen donkere man die Zwarte Piet wil afschaffen en er dit jaar alles aan gaat doen om het feestje van de gemijterde man te dwarsbomen. Tragisch.

Mensen die beweren dat Sinterklaas een racistisch feest is hebben gelijk. Een stokoude heilige die zich laat begeleiden door een stel huppelende negers om kinderen te verwennen. Hartstikke fout. Nummer één traditie van Nederland. Me hol!
Ga het Sintencircus eens uitleggen buiten deze landsgrenzen, kom je er wel achter; ze verklaren ons totaal voor gek.  Maar de functie van Zwarte Piet ligt toch niet op de tocht?

Aftreden Zwarte Piet

Het gaat toch om die koters die elke 5 december blij maken? We gaan toch niet de moraalridder uithangen over een traditie die gaat over een uilskuikerige, driehonderd jaar oude vent die per stoomboot reist, om vervolgens, op zijn schimmel, pakjes door de schoorsteen/verwarmingsbuisje heen te proppen? Doe even normaal! Elk weldenkend individu ziet van afstand dat daar niets historisch correct aan is.
En de kinderen? De kinderen die we elk jaar weer volproppen met zoetigheid en leugens over een lul in een tabberd die ze cadeautjes komt brengen. Die zijn toch geen greintje racistischer geworden van die Zwarte Piet? Net zoals er nog nooit één jood is omgekomen aan jodenkoeken.

Zwarte Piet is een held

Ik was laatst terug gegaan naar mijn kleuterschool om mijn oude juf op te zoeken. Daar hadden ze het over Sinterklaas. Over wanneer hij ook al weer aankwam en wat voor tekeningen ze voor de goedheiligman gingen maken. Op de vraag wie van de kotertjes ambieert ook Zwarte Piet te worden staken vier jongetjes hun vinger op. De enige twee zwarte jongentjes hielden zich stil; zij zagen een carrière als brandweer of kunstenaar. Prachtig: de doelgroep van Sinterklaas zijn simpelweg te jong om ook maar iets van racisme te snappen. Een spierwitte roodharige die ervan overtuigd is dat hij later Zwarte Piet kan worden. Dat is toch fantastisch!

Geef meteen maar onze negerzoenen terug overigens. Die hebben toch ook niemand iets misdaan. Ik kom pas in actie als, rond de intocht van de goedheiligman, voltallige kleuterklasjes – op Eindhovense wijze – het leven uit hun gekleurde medestudenten trappen. Zo niet, dan doe ik nog een pepernootje en een jodenkoekje.

Maar mocht de motie door de Tweede Kamer komen wil ik best solliciteren voor Witte Piet. Lieve Sint, ik heb horeca ervaring. Maar als u liever een stel Polen aan boort neemt snap ik dat best. Ze werken vaak ook nog harder dan die zwarte klootzakjes. Ik snap dat u ze gaat missen, maar goed, racisme hè…

Een gedachte over “Sinterklaas en z’n kutnegers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s