37 Vliegende Fyra’s alstublieft

De eerste koppen die ik las deze Prinsjesochtend waren totaal tegenstrijdig. Klik maar, het staat er echt.
Binnen één voorpagina meldt NU.nl dat de Nederlandse staat 2300 extra banen gaat schrappen bij Defensie. Voor diezelfde Defensie koopt het ook 37 Joint Strike Fighters. Dat kan je toch niet uitleggen? Minister Jeanine Hennis ga je schamen, muts.
Voor de duidelijkheid, ik ben de laatste die zegt dat je niet op Defensie moet bezuinigen! Sinds de val van Srebrenica zeg ik – “Elke Dutchbatter minder, is er één!”

Wat zou jij doen? Met 4500 miljoen?

4500 miljoentjes over de toonbank? Je kunt van de F-16 zeggen wat je wilt, maar hij functioneert tig keer beter dan de JSF momenteel. Wist je dat de JSF nog geen enkele bom of projectiel op een doel heeft weten te mikken? De piloten krijgen de hightech helmen nog niet op hun harses en er is geen enkele JSF ooit opgestegen met regen of slechte weersomstandigheden. Bovendien is de verf ‘radarabsorberend’ (?).
Eigenlijk zijn ze wel een beetje te vergelijken met vliegende Fyra’s. Vliegende Fyra’s voor 4,5 miljard euro; iets meer dan 121 miljoen per vliegtuigje. Toen ze in 1999 begonnen aan de JSF raamde ze de kosten per vlieger op 29 miljoen. Een inflatie over 12 jaar van 421%! Een cijfer waarvoor zelfs Mugabe zich zou schamen.

“Wat?!” roept mijn huisgenoot, “ 212 miljoen? Dat is meer dan Real Madrid voor Gareth Bale heeft betaald!” Die tussen haakjes zojuist op de bank is begonnen bij het eerst Champions League-duel van het jaar.

Drama dinsdag in september
Van alle cijfers die vandaag gepresenteerd worden, zijn die van Defensie en de JSF toch het meest beschamend. 2.300 ontslagen, bovenop de 12.000 die al aangekondigd waren. Dat zijn 14.300 prima functionerende militairen die op straat worden geflikkerd. Daarmee lopen de bezuinigingen op tot 348 miljoen; iets minder dan de aanschaf van drie van de 37 JSF’jes. Voelt een beetje als het ontslaan van personeel om de bonus van de topman op te krikken. Wilde we daar juist niet vanaf? Verdomme…

De angsten en teleurstellingen galmen door Den Haag als een trage kogel door de Binnenhofse kerk. Geen politicus heeft een goed tegenargument. Er wordt alleen wat geschopt tegen dit kaalgeslagen kabinetje. Wie haalt de stekker uit de beademing?

In een donker hoekje belt minister van Defensie – Jeanine Hennis – met haar wapenleveranciers. Ze heeft waarschijnlijk 37 drone-upgrades nodig voor de JSF; bij de volgende bezuinigingen zijn er geen piloten meer over om ze te besturen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s