De Roemenen komen!

“Zei hij dat echt?!”, riep ik vanochtend hardop tegen mijn kopje Nespresso. Ja, hij zei het echt. Meneer Wilders stelde voor “mannen met snorren en indrukwekkende petten” op de grens te zetten en vanaf januari alle Bulgaren en Roemenen tegen te houden.
Deze landen behoren vanaf 2014 tot het verdrag van Schengen. Dit wil zeggen dat burgers zonder vragen binnen de gehele EU mogen wonen er werken.
“Mannen met snorren en indrukwekkende petten”? Voeg een vleugje Jodenhaat toe en je bent klaar…
Met een groot verkeersbord met daarop “geen toegang” marcheerde Geert, met zijn posse klerenkasten, richting de ambassade van Roemenië. Ik zet mijn tweede bakje en fantaseerde hoe hij met zijn beveiligers alle ambassadeurs en hun Oost-Europese medewerkers wegjaagt met zijn indrukwekkende verkeersbord en nationaal geneuzel. Zover liet hij het helaas niet komen.

Wéér alleen een mening

Deze actie was een van te voren aangekondigde practical joke om een statement te maken in de richting van de Roemenen. Ouderwets Wilders. De media lusten er wel pap van. Lekker cameraatje aan en smullen van de ingestudeerde one-liners. Ik zag het bij de NOS, RTL en WNL.
Droevige symboolpolitiek van bovenste populistische plank. Leuke mening Geert, maar wat bereik je hier nou echt mee?

Asscher

Wie we niet zagen bij de grote omroepen was onze minister van sociale zaken, meneer Asscher, die intussen daadwerkelijk politiek aan het bedrijven was. Hij vertelde de Volkskrant dat hij zijn Europese collega’s, tijdens een top dit weekend, waarschuwde voor de potentiële toestroming van arbeidsmigranten.
Ik moest ervoor zoeken; alle zendtijd over de opengaande grenzen was al gekaapt door het examenstunt-achtige grapje van Geert; drie hoeraatjes voor de waan van de dag.

Terwijl ik mijn hoofd tegen de muur bonk besef ik dat de zorgen en waarschuwing van Asscher en ook de wanvertoning van Wilders niet onterecht zijn. Toen in 2011 de grenzen open gingen voor Poolse arbeiders werd er een toestroom verwacht van rond 15.000 Polen. Dit werden er uiteindelijk bijna 100.000. De problemen hebben we gezien.
Hoeveel Oost-Europeanen kan dit land nog hebben?

Xenofobie

Wederom zitten we vast in Europese beleid. De waarschuwing van de minister heeft het effect van een zacht scheetje in een sterrenrestaurant, en zal spoedig verdampen in dunne Europese lucht.  Aan deze regels doe je als éénling helemaal niets. Eurocommissarissen hebben Asscher al bestempeld als een overdreven xenofoob. Grappig, dat gebeurde geen enkele PvdA’er ooit.

We zullen zien of Wilders genoeg mannen met snorren en indrukwekkende petten kan vinden om onze grenzen te bewaken. Misschien kan hij een paar Polen inhuren. Of Mexicanen, die blijken erg sterk te zijn op het gebied van snorren en hoofddeksels. Ik vind het weer allemaal lekker opgeblazen en overdreven. Wel lekker dat we tegen januari weer een nieuw online meldpunt hebben. Ik heb je gemist Geert.

2 gedachtes over “De Roemenen komen!

  1. Wicki de VIKING komt uit Scandinavië, waar de VIKINGEN namelijk vandaan komen. Hint: de naam zegt het al een beetje. Hehe.

    • Oh je meent het!
      IK heb het over de aartsvijanden van Wickie slimpie 😉 De Bulgaren! Met een dikke dame als leider en onderdanen met snorharen. Of… Waren dat de Hongaren? #doordemand?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s