Landgenoten…

De achtentwintigste van januari. Mijn verjaardag. Familie die nooit belt, belt opeens op. Vriendelijke woorden, sms’jes om mijn oren en een recordaantal berichten op mijn Facebook. Ik was gelukkig. Even alle aandacht op mij. 

Dacht ik.

Toen kwam Trix op de televisie. Tijdens GTST (wie denkt ze wel niet dat ze is?!) even haar aftreden bloemrijk aankondigen. En ja, dan is de verjaardag van deze ras-republikein op bittere wijze verpest.

Niet het gewenste einde van onze Oranje-beslagen monarchie, maar Willem als troonopvolger. Domper.
Natuurlijk, Trix moest een keer van die troon. Ze kon niet zoals haar bovenbuurvrouw tot in den treurnis koningin blijven omdat het hele volk, en de rest van de wereld, zich dood schaamt voor haar zoon. Niet Elizabeth 2.0, of project Beatr-X. Gewoon netjes en op tijd het stokje doorgeven zoals een vostin dat staat.

Trix belde mij nog even. Doe we vaker. Ik loog dat ik haar heel erg ging missen en loog harder dat ik denk dat Alex het prima gaat doen.
‘Dankjewel, Joris. En nog gefeliciteerd met je verjaardag.’ Zei Trix. (Ik mag ook Bea zeggen.)
Wel zei ik eerlijk dat ik op meer vuurwerk had gehoopt. Dat ze haar kapsel af zou doen en er een fantastisch mooie bos blonde krullen onder die gemetselde pruik tevoorschijn kwam. Majesteit kon er om lachen.

Na het gesprek doe ik de televisie aan. Blijkbaar moeten we er allemaal wat van vinden. Ja, want de hele Publieke Omroep wordt ermee dicht geplamuurd. Zoveel koningshuis op de televisie, ik werd er krankjorum van. Kom je met een Suzuki Swift nog niet doorheen.

Het volk praat erover. Het volk discussieert. Heel voorzichtig. Want de koningin is heilig, ze bezit een soort ontastbare aura, die wel eens beschadigt, maar nooit verdwijnt.
Moeten we dat circus niet opdoeken? Natuurlijk moeten we dat. Miljoenen euro’s worden die paleizen in geflikkerd. Villaatje in Mozambique hier, privéjet daar, het kan niet op. Nog even gezellig op wintersport.

Koningshuis? Houd toch op, dat is niet van deze tijd. Iedereen die er rationeel over nadenkt snapt dat het een debiele bedoeling is. Maar goed, wie haalt de stekker uit de beademing? Republikeinen verenig u!

Nee ik meende het wel aan de telefoon; ik ga Trix wel missen. Ondanks dat ik die peperdure poppenkast meteen de deur zou willen wijzen, vond ik Trix altijd een sympathiek persoon. Een goede koningin. Zal Willem die ontastbaarheid van zijn moeder erven? We wachten het af. Wachten tot we ons genoeg schamen voor onze koning. En als dat gebeurt als een woedende menigte dat paleis binnenstormen, het geld uit zijn binnenzak kloppen en dan met dat geld, weet ik veel, een vastgoedbank redden of iets dergelijks. Ik ben er klaar voor, ik heb er zin in.

Maar eerst even een overdaad aan plaatjes met koeienletters eroverheen ‘liken’. Bij sommige moet ik lachen. Bij andere heel erg hard.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s