Handen omhoog… Of ik schiet

‘Die Rishi irriteert mij mateloos’, had een vriendin vanmorgen tegen mij gezegd, ‘daar heeft opeens iedereen het over.’
Ik was het angstaanjagend met haar eens, wegens weekendhype.
Rishi. De 17 jarige Haagse jongen die zaterdag door een politieman werd doodgeschoten op station Holland Spoor. Een dag later een via Twitter georganiseerde stille tocht. Schietincidenten van politie, typisch meningvoer, mediavoer en ja, ik geef het toe, blogvoer.

Schot
Guns don’t kill people, policemen do! Zo’n drie tot vier per jaar. Drie tot vier mensen leggen gemiddeld het lootje door politiekogels. (Ja-ha, van onze belastingscenten!)

Rishi was nummer vijf van 2012. Heel tragisch. De kogel raakte hem waarschijnlijk in zijn nek.
Was Rishi nou iemand aan het bedreigen? En deed hij dat met een vuurwapen? Nee? Hij was pas zeventien jaar hoor! Maar in movember lijkt elke man in de veertig. Toch? Er werd in ieder geval geschoten.

Een schatje zal het niet zijn geweest, hij had namelijk al een straatverbod na een handje vol inbraken te hebben gepleegd. Boefje. En bovendien, de politie had hem gewaarschuwd door iets te zeggen als ‘handen omhoog!’. Toen maakte Rishi een onverwachte beweging. Dan moet er gehandeld worden…

Gewoon geknald
Of was Rishi, zoals zijn vrienden het zo poëtisch hadden omschreven ‘gewoon neergeknald’? Het onderzoek, met alle mannen in witte plastic zakken van dien, is in volle gang.
Het is verleidelijk de kant te kiezen van het slachtoffer, die is immers de pijp uit. Veel vingertjes wijzen richting de politie. Maar in praktijk wordt de politie na menig schietincident in het ‘gelijk’ gesteld en vrijgesproken. In 1996 kreeg een agent voor het laatst een celstraf voor het schieten op een verdachte. Hij zat twee jaar.

Als we het OM moeten geloven zit het dus wel snor met het inschattingsvermogen van agenten in Nederland. Ik zet mijn geld dan ook niet in op ‘gewoon neergeknald’.

Zorg dat je erbij komt
Uiteindelijk gaat het er niet om wat we ervan vinden maar wat we ervan leren. Ik heb geleerd altijd goed naar dat geringe groepje te luisteren dat legaal een geweer mag gebruiken in dit land. Ook hoop ik dat een paar moeders, vaders en begeleiders hebben geleerd hun kind binnen te houden als hij of zij een straatverbod in de tas heeft, en niet tot diep in de ochtend te laten dolen op Haagse stations.

Dat een 17 jarige jongen dood neer pleurt op een Haags perron kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest. Moge deze inbreker rusten in vrede. En de politieagent? Die gaat naar alle waarschijnlijkheid ‘gewoon vrijuit’. Ach, ik wilde eigenlijk nog een parodietje van hem maken. Lijkt mij straf genoeg. Maar helaas. LuckyTV was mij voor.

Een gedachte over “Handen omhoog… Of ik schiet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s