Het was Jaspers sperma

Dus Peter R. vindt het grandioos: al onze DNA-gegevens in een grote databank. Uitmuntend plan.

Marianna Vaatstra is verkracht en vermoord door ene Jasper. Jasper S. Het is met een kersverse DNA-proef bewezen; het was Jaspers haar en Jaspers sperma op het lichaam. Tja, daar lullen zelfs Joran van der S. of Bram M. zich niet onder uit.

Jasper S. heeft tijdens het onderzoek, vrijwillig zijn DNA-profiel ‘ingeleverd’. Naast hem reageerde er nog zeker 7.300 Friese burgers op de oproep van het Openbaar Ministerie. De zwemmertjes van Jasper hadden een  ‘100% match’. Je kunt stellen dat hij op dat moment zichzelf heeft aangegeven; het was niet verplicht je DNA te laten tappen door het onderzoeksteam.

Peter R. pleitte gisteren bij Matthijs van N. aan tafel dat heel Nederland zijn of haar DNA-profiel moet inleveren.
Mochten ze lange bruine haren vinden op plaats delict, nadat ik de kale overbuurman met de Ikeaanse moersleutel heb vermoord, dan hoeven ze bij de politie alleen maar op een match te checken. C’est tout.

Ach, waarom niet? Privacy is Nederlands grootste illusie en bovendien heb ik net als elke andere brave burger clichématig ‘niets te verbergen’.

Toch voelt het opgeven van privacy altijd zo ongemakkelijk. Privacy is een recht, een flinterdun recht, maar toch, een recht. En hoe belangrijk is dat beetje privacy in vergelijking met het oplossen van moordzaken als die van Marianna Vaatstra?

Om deze ‘DNA-tabank’ even te vergelijken met bijvoorbeeld de identificatieplicht, vind ik het op het oog een nuttigere deuk in ons privacyrecht. Eveneens is het een veel kleinere deuk. Immers merken we er helemaal niets van. Het standaard argument van ‘dan lijken we allemaal verdacht’ gaat dus niet op.

Intussen scroll ik wat op Facebook. Rond het avondeten Instagramt menig kuttekopje van ergens rond de twintig haar zelfgemaakte dinertje en deelt het met wie het maar wilt zien. Ook zie ik foto’s van echo’s en opgeblazen baarmoeders waar ergens een foetus in verscholen zit. Dat kan gewoon anno 2012; iemands privacy schenden ver voor hij/zij geboren is. We werken zelf actief mee aan een privacyloze bestaan.

Dus laten we ons DNA maar inleveren! Die van 7.300 Friese burgers hebben ze al. De DNA-monsters van de zaak Vaatstra gaan ze niet weggooien, zo liet het OM weten. Geen bezwaar vanuit deze hoek, ik zou niet weten wat het OM moet met de informatie dat Syske lactose-intolerant is.

Maar voordat het plan waar Peter R. zo over jubelt doorgaat, moeten we eerst de grondwet aanpassen. We worden namelijk niet verplicht mee te werken aan onze eigen opsluiting. Die wetten kruisen elkaar. Mocht het worden overwogen door Mark R. en zijn gloednieuwe kabinet, laat ze dan ook maar het recht op privacy herzien. Ik wil wel weten hoeveel er werkelijk nog van over is.

Ik beloof hierbij plechtig dat ik in mijn volgende blog gewoon weer ouderwets ga klagen. Die goedheiligman ontkomt er niet aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s