‘Risico van het vak’

Een Tilburger breekt op een donkere avond in bij een huis in Driessen. De bewoner betrapt de man; een gevecht is het gevolg en de bewoner slaat de inbreker tot moes. In het ziekenhuis overlijdt de inbreker.

Nu hebben wij een staatssecretaris. Fred Teeven; justitie. Hij zei dat het “een risico van het vak was“, dat inbreken. Een “inbrekersrisico”. Niet ontoevallig zei Fred dat in de Telegraaf.

Fred, dat was nou niet handig. Want er is ook een risico van het vak politicus: moraal. Hoeveel waarheid er ook in die uitspraak zit, iemand in jouw functie moet een bepaald moraal waarborgen. Behalve als je Geert Wilders heet of één van zijn 14 brievenbuspissende kamerleden bent. En dat was immoreel om te zeggen.

Eigen rechter

Fred impliceert dat ‘voor eigen rechter spelen’ op een bepaalde manier gerechtvaardigd is. Dat mag een staatssecretaris niet zeggen. Al is het honderd keer het risico van het vak ‘tweedegraads inbreken’. Ik snap zelf ook wel dat VVD-leden hun Telegraaf-lezende stemmers tevreden willen houden met dit soort anti-misdadigers uitspraken. Maar Fred pas alsjeblieft op met de hoeveelheid burgers die naar je luistert.

Voor we het weten steekt half morrend Nederland inbrekers neer met willekeurig keukengerij. Om bij het gerechtshof te kunnen zeggen. “Edelachtbare, ik heb de jonge inbreker dan wel onthoofd met een aardappelschilmesje, maar u moet toch toegeven dat dat het risico van het vak is. Heeft één of ander lullig staatssecretarisje nog gezegd!” Daarna wordt er nog wat water gegooid naar de rechters, dat is immers hun risico van het vak.

Het vak, misdadiger

Sowieso een typische benaming voor een misdrijf. Een ‘vak’. Is massamoorden dan ook een vak? Als inbreken een vak is, dan mag het Centraal Bureau van de Statistiek hun cijfers wel even gaan bijstellen over de werkeloosheid. Zal menig VVD’er haar vingers bij aflikken.

De man die de inbreken gedood heeft is nog verdachte. Het is aan ons rechtsysteem om te bepalen wat er met die man gebeurd. Op dezelfde manier dat de inbreker, als hij nog had geleefd, berecht zou moeten worden. Hij moet ook met zijn tengels van andermans spullen afblijven. Dat is duidelijk. Ik hoop gewoon niet dat ook maar één rechter de woorden van Fred is zijn of haar mond neemt.

Aan het eind van de rit is het natuurlijk heel zielig voor het slachto… De dader. Maar als je dan inbreker wordt, je de kracht van voorbereiding en verrassen hebt en het dan nog voor elkaar speelt doodgemept te worden… Dan kan ik met gerust hart zeggen dat Randstad een andere vakkundigheid voor je had uit moeten kiezen. Maar dat is dan weer het risico van hun vak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s