Verkiezingen voorbij…

“Er moet nog veel water door de wijn stromen” zo sprak op ongemakkelijk wijze een PvdA-kamerlid een journalist toe vanochtend. Een leuk foutje. Maar het slaat de spijker op z’n kop.
De twee winnaars van de verkiezingen moeten nu met elkaar in zee gaan. Het is onvermijdelijk. Rutte mag gaan sleutelen aan zijn allereerste, stabiele kabinet. En daarmee zijn de verkiezingen 2012 voorbij. Helaas.
De grote verliezer? Natuurlijk afgezien van Sap en Wilders, maar die gooien zichzelf wel voor de leeuwen van de Nederlandse media. Nee, ik denk koningin Beatrix. Trix was graag nog even in beeld geweest bij het democratisch festijn. Rutte die je weer het paleis in ziet duiken zoals een paar maanden terug. Vanmiddag is de koningin vervangen door Henk Kamp. Dan ben wel heel erg afgedankt.

 

En natuurlijk een handje vol NOS-verslaggevers hebben verloren. Want het is allemaal voorbij. De kijkcijfers gaan kelderen. Niets geen tweede, derde of achtentwintigste scherm. Ik ga Ferry het meest missen. Tot de volgende verkiezingen Ferry! (Volgend jaar misschien?)

 

En het poldermodel schijnt de verkiezingen te hebben verloren. De Franse kranten spreken over de ‘dood van het poldermodel’. Maar dat is kletskoek. De ‘grote twee’ hebben misschien een ruime meerderheid, maar dit wordt nog een lange formatie gevuld met compromissen. En daar gaan andere partijen nog een vinger in de pap hebben. Misschien Pechtoldje erbij? Een Bumanister?

 

Één ding is zeker: niemand gaat het eens zijn met het uiteindelijke akkoord. VVD wil recht, PvdA wil links, dus pakken ze iets wat daartussen zit, waar niemand eigenlijk op zit te wachten. Maar dat is Nederlandse politiek. Een prachtig verschijnsel. Dat is niet liegen tijdens campagne of de burgers beduvelen. Dat is beleid.
Ik vind wel dat Rutte op moet schieten. Niet weer zeven weken Catshuis-achtige praktijken. In ieder geval doet Wilders dit maal niet mee. Dat is weer een opsteker.

Ik geef ze een maand. Wordt het meer? Dan pleit ik voor een langformeerboete van rond de 3000 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s