Zorg kan altijd duurder

 

‘Zorg kan altijd beter’. Mooie slogan. Maar ‘zorg kan altijd duurder’ is helaas meer waar. En zorg wordt duurder, te duur. Het wanhopig in leven houden van mensen kost honderden miljoenen euro’s aan belastingcenten. Soms met bespottelijk weinig resultaat. Hoeveel euro is een levensjaar waard?

Weg met de duurste medicatie

Medicijnen worden binnenkort niet meer vergoed. Althans de allerduurste niet meer. ‘Snoeien aan de top’ noemt men dat. Bezuinigen op kostbare medicatie die maar een enkeling nodig heeft. En vaak met matig resultaat. Niet meer alles op alles zetten om mensen ‘een paar daagjes extra te geven’.  Want het geld daarvoor, is op.

Zo wil de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) binnenkort het medicijn tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry (twee zeldzame erfelijke ziektes) niet meer vergoeden. Deze medicatie wordt door een klein aantal patiënten gebruikt en kost tonnen per jaar. Het resultaat: na vijftien jaar gebruik van het middel stijgt de gemiddelde levensverwachting van een patiënt met ongeveer een kwart jaar. Dat komt neer op zo’n 15 miljoen euro per ‘gewonnen’ levensjaar. En dat is een hoop geld.

Te duur zegt de RVZ. Immers is de richtlijn om een ingreep wel of niet uit te voeren en te vergoeden rond de 80.000 euro per ‘extra’ levensjaar.

Zorggrens

Een grens moet getrokken worden. Een maximaal bedrag dat gespendeerd wordt per  levensjaar. Die grens wordt door de RVZ bikkelhard uitgedrukt in euro’s: 80.000. Want iedereen maar alles laten slikken met een waterkansje dat ze er tijd mee winnen is in tijden van crisis en vergrijzing een catastrofaal beleid. Maar wie gaat dat aan durven kaarten in verkiezingstijd? Mensen ‘aan hun lot overlaten’ voor een smak geld is geen standpunt waar partijen traditioneel kiezers mee trekken. Want hoeveel mensen met de ziekte van Pompe kunnen hun eigen zorg dokken? Nul-komma-noppes. Maar goed, het geld is op.

Zorg is de overheid haar grootste zorg (en grootste én snelst groeiende kostenpost). We moeten ons afvragen hoeveel we willen neerleggen uit ons eigen portemonnee om een gezond leven(sjaar) te redden. Want de ironie is dat de meest voorkomendeklacht onder de bevolking is dat de kosten voor zorg (lees: eigen risico) oplopen. Dit uit zich onmiskenbaar in de peilingen. De SP en de PVV staan met hun “Niet meer betalen, niet langer werken, wel dezelfde zorg”-politiek als een huis.
Politiek onhaalbaar; het geld is ook op.

Hoeveel mag een levensjaar van een patiënt ons per persoon kosten? Hoeveel hebben we daarvoor over? Een pijnlijke gewetensvraag. Het zal dus niet in de verkiezingen worden aangekaart. Want politici hebben het niet zo hun geweten. En bovendien, wie gaat mensen met de ziekte van Fabry of – Pompe dat vertellen?  “Sorry, maar je bent te duur om te leven… Snap je? Het geld is op.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s