Dislike dit!

Dislike

Een stuk of veertien kreeg ik er binnen. Accepteer het verzoek “Enable Dislike Button now”.
Een duimpje omhoog, voor het duimpje omlaag. Nu heb je aan mij geen makkelijke met Facebook-verzoekjes, zeker als ze gevaarlijk blijken te zijn. Het gaat meestal om treurige eenzame schepsels die plofkippen houden op Farmville. Niet mijn meest gewaardeerde vrienden. Maar geen leven hebben mag op Facebook.

Een dergelijke ‘dislike’-knop is natuurlijk het uitgewezen middel om zelfregulering te verwezenlijken op dit ‘feel good’ medium. Je denk wel twee keer na voor je iets onbenulligs post. Want iedere Facebook-gebruiker zal doodsbang zijn voor dislikes.

Negatieve sneeuwbal

Aan de andere kant is dit een geschreven uitnodiging voor de hater onder ons. De post-drempel wordt hoger en de haat-drempel veel lager. 99% van de dingen die je niet aanstaat laat je nu nog gewoon op je tijdlijn varen. Ik voorspel een gigantische duimpjeschaos waar misschien wel niemand meer iets durft te posten.  De één ‘haat’ waarop mensen reageren en dan daar weer kunnen ‘liken’ en op die manier ontstaat een soort conflictsneeuwbal.
Het gebeurt soms al. Je kent het wel, zo’n eindeloze reactieregen van mensen opzoek naar ego-strelende aandacht.

Filteren

Ik scroll wat door mijn tijdlijn.
Vriend 1: “Wens me geluk” (Waarmee?!)
Vriend 2: “Ik ben moe”  (Nou en?!)
vriend 3: “Ik kan niet slapen” ( Zie Vriend 2 en begin eens met alle apparatuur uitzetten!)
Vriend 4, 5, 8 en 39 posten de zoveelste hit van The National of een zogenaamd geestig Youtube-filmpje en betwist mijn eigen mening meteen. Een filter kan best bevorderlijk zijn.

Goed idee?

‘Disliken’ een perfecte toevoeging aan de sociale media? Of verziekt het de positieve opstelling van Facebook? En wat voor Facebooker word jij dan? Ik weet dat ik niet veel zal disliken omdat ik helemaal niet bekent wil staan als ‘die bittere lul met vingers die alles haat’. Maar weet dat het gros van het gepeupel daar geen enkele moeite mee heeft.

Ik verwijder nog een stapel verzoekjes. Intussen krijgt mijn post “Stop met ‘Dislike’-verzoeken sturen of ik schiet!” veertien likes. En ik ben gelukkig. Oprecht gelukkig.  Ik had dit denk ik niet op Facebook gezet als die button bestond, daar is mijn tere ego niet tegen bestand. Maar haten kan hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s