Die kwetsbare 4 mei

Moeten wij Duitsers gaan herdenken? Burgermeesters Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst wil tijdens de jaarlijkse herdenking ook langs een graf van tien Duitse soldaten lopen. Het veroorzaakte meteen commotie. Henk, u heeft in ieder geval het NOS Journaal gehaald.

Tijd is rijp

“Na 67 jaar is de tijd daar rijp voor”, aldus Burgemeester Henk. En dat wordt steeds vaker gezegd. Of het niet al zo lang geleden is. Tijd voor een teken van ‘verzoening’. Maar het gaat wel om stilstaan bij Wehrmacht militairen, op 4 mei. Het trekt misschien zelfs neonazi’s aan… Logisch ook; bijna een geschreven uitnodiging.  Onderschat niet hoe gevoelig deze oorlog nog kan liggen voor een hele hoop Nederlanders. En onderschat zeker niet hoe ontzettend kwetsbaar deze dag is.

In de kroeg hadden mijn vrienden het erover. Of we niet ‘te moeilijk doen’.  Het zijn maar 10 Duitse jongetjes, ook heel zielig. Wat we wel niet allemaal zouden moeten herdenken, wat ook héél erg is. Stalin wordt erbij gehaald. En Napoleon. Cesar was ook een eikel. En die Pol Pot doodde een vijfde van zijn volk. “Wie? Haha, Paul Potts?” werd schaamteloos opgemerkt.

Vergeten

En toen besefte ik dat we niet progressief kunnen gaan doen over 4 mei. We vergeten al zoveel. De geschiedenis, daar valt niets aan te veranderen.
De Dodenherdenking is van grote waarde. Nog steeds. Wij staan als Nederland stil bij Nederlandse doden, die stierven voor de vrijheid waar we met volle teugen van genieten. En we gaan geen seconde van die minuut verspillen aan het sympathiseren van een stel dode soldaten van de vijand. En daar zal niemand in Duitsland raar van opkijken.

Herdenken

Laat ze in Moskou de doden van Stalin herdenken, dat doen ze ook zeker. En de volksslachting van Pol Pot zit nog diep geworteld in veel Cambodjanen. Daar blijven ze ook bij stil staan, elk jaar, zonder het voor de Rode Khmer op te nemen. Zij zullen ook niet stilstaan bij onze bevrijding op 4 mei, en dat is ook helemaal niet nodig.

Op 4 mei, de Nationale Herdenking, herdenken we de Nederlandse slachtoffers. Met de Nederlandse vlag halfstok. Geen mini-Duitse vlag erbij. Traditioneel tot het defilé. Zolang is 67 jaar niet. Ik sta op 4 mei nog altijd met een mond vol tanden.  Voor 60 seconden zwijgen we. Als een massagraf.

 

Mond vol tanden – Youp van ‘t Hek

Een gedachte over “Die kwetsbare 4 mei

  1. Ik denk dat je het gesprek gister fout had begrepen, we hadden het over het Hitler shirt, en dat het raar is dat dat wel kan en van andere grote massamoordenaars niet. Dat we dit herdenken hier en dat andere niet, is logisch, want wij hebben bijv. niet heel veel last gehad van Stalin of Mao ;).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s