Dan moet je maar dood

Artikel 114 van de Grondwet en algemeen geaccepteerd taboe van de Nederlandse democratie: de doodstraf. Of eigenlijk het verbod daarop. Desondanks zijn steeds meer mensen voor de herinvoering van de doodstraf. Spugen we hiermee op de rechtstaat? Verpulveren we hiermee de mensenrechten? Of moet mensen als Van der Sloot en Robert M. maar gewoon dood?

Taboe

Ik ben tegen taboes. Het zorgt ervoor dat priesters niet berecht worden. Het zorgt dat niemand tegen hun collega’s durft te zeggen dat ze stinken en dat jij en ik bang zijn het openlijk over soa’s te hebben. De doodstraf is een soort van taboe, zeker in de politiek en in iets mindere mate in de media. Maar ‘gerechtvaardigde liquidaties’ zijn weer onderwerp van gesprek aan de keukentafel bij Henk en Ingrid, (en Alexander).

72% is vóór

Maurice de Hond vroeg het Nederland, en Nederland zegt de doodstraf wel terug te willen. Sterker nog, als de naam van Robert genoemd wordt vind zelfs 72 procent van de bevolking dat de doodstraf een optie moet zijn. Of toch niet? Het was immers PowNews die het melde. Maar als PowNed het zegt, dan zouden ze het toch wel menen?

Wraak

Bij die ’72 procent’ zit in ieder geval John de Mol, die bij Dit Was Het Nieuws er ‘niet teveel over kwijt wilde’ maar wel vond dit soort mensen maar dood moesten. Een pedoseksueel die aan je kind zit wens je toch dood? Wraak is dat, vul zelf maar in of dat verstandig is. Zeker is: wraak lekker is, wraak voelt goed, wraak is mierzoet.

Politiek

De politiek is niet zover. Zelfs een bepaalde, niet te noemen, toch wel taboedoorbrekende, politicus vindt de doodstraf ‘teveel doen denken aan barbaarse islamitische landen’. Ja, die ene met dat haar.
De enige partij die voor de doodstraf is, is de SGP. Twee zetels. Die ene partij die Rutte misschien nog wel aan de meerderheid gaat helpen. De VVD en de SGP zitten namelijk ‘heel dicht bij elkaar‘. Wie weet, na wat creatieve onderhandelingen in het Catshuis!

Lucia

Moet de doodstraf terug? Is het echt het beste voor iedereen als Joran en Robert dood zijn? En wie dan nog meer? Of is het onmenselijk en tegen alle mensenrechten? Één ding weet ik wel zeker. Als in 2004 de doodstraf een optie was, dan was Lucia de B(erk), veroordeeld, geëxecuteerd en begraven. En had niemand ooit meer serieus gekeken naar haar zaak. Dood… zonde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s