Rutger mag niet naar Binnen(hof)

Rutger buiten sluiten

“Onbeschofte journalisten weren van het Binnenhof”, dat was de boodschap van Buitenhof-columnist Naema Tahir. Ze had net zo goed ‘homo’s met lelijke sjaal’ kunnen zeggen, want ze doelt natuurlijk zo politiek correct mogelijk op één enkel persoon: Rutger Castricum. En Rutger zou Rutger niet zijn als hij niet zijn jas meteen had aangetrokken en op zijn telefoon snel Googlet waar Tahir woont, om haar even aan de tand te voelen. Met draaiende camera achter zich natuurlijk.

Toen haar man…

“Jullie gaan met camera en al de plomp in en laat dit alsjeblieft niet uitgezonden worden,” was min of meer de uitspraak van de man die open deed. Het scheen Andreas Kinneging te zijn, hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en de niet te betwisten echtgenoot van de columniste.
“Ik ben bedreigt!” riep de Powned-journalist.
“Dit is overvalsjournalistiek!’, schreeuwde de kale hoogleraar.
Dat gaf geen duidelijkheid. Dus de hoogleraar en de columniste naar Pauw & Witteman om het voorval uit te leggen. Rugter ik kwestie mocht niet komen, daar wilde het stel niet meer mee praten.

Wanvertoning

Ik genoot van de wanvertoning. Ik waande me naast Castricum. Gekleed in zachte kamerjas en afzichtelijke halsdoek zittend in een oude bordeauxrode stoel aan een lekker glas cognac en de open haard wakkert op de achtergrond. Pauw & Witteman kijkend hoe de linkse kerk van zelfgenoegzame columnisten en hoogleraren wegkwijnen in hun hoogmoedige arrogantie.

Hoe zou dat toch zijn gegaan?
“Schat je ging wel een beetje ver hoor. Komt, trek je tweedehands jasje van Balkenende aan, ik poeder mijn neus even flink op voor Jeroen we gaan naar Pauw & Witteman!”

Rutger op de stoep

Wat wilde ze nou gaan bewijzen daar aan de VARA tafel? Als je een column schrijft over Rutger, zegt dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen (parlementair journalist), dan kan je er toch vanuit gaan dat hij voor je deur staat de volgende dag? Beetje research! Hoe (hoee – hoee), naïef kan je zijn? En dan nog het morele ‘fatsoen’ opeisen ook. Schaamteloos.

Boegbeeld

Het werkelijke punt was ver te zoeken, want de vraag was eigenlijk of we journalisten als Rugter die “enkel erop uit zijn mensen te schande te zetten” van het Binnenhof moeten weren of niet? En wie bepaalt dat dan? Politici mogen best een beetje bang zijn voor journalisten.

Ik kan hier lang over doorgaan maar eigenlijk moet je het gewoon zien. Boegbeelden van de linkse kerk die niet om kunnen gaan met de nieuwe wereld, nieuwe media, nieuwe journalisten en/of Rugter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s