Koekje van Duurzaam deeg

Duurzaam. Het woord om alles hip te maken. Ondernemen; saai. Duurzaam ondernemen; interessant. Een auto: saai. Duurzame auto: hip. Bijtelling, minder wegenbelasting. Duurzaam is awesome. Maar is duurzaam wel duurzaam? Of laat ik zeggen; is duurzaam niet heel erg relatief? De Van Dale zegt: ‘ Duurzaam is de aanduiding voor tijdsduur die meer is dan men onder gewone omstandigheden verwacht’ . Een duurzame auto heeft iedereen nu. Kan je dan nog wel zeggen dat auto’s duurzaam zijn? Nee!

De overheid geilt ook op duurzaam. Ze geeft koekjes aan mensen die duurzaam doen. Maar die koekjes zijn niet duurzaam. Iedereen die nu een Prius rijdt krijgt een koekje. Een koekje in de vorm van allerlei belastingsvoordeel, bijtelling etc. Maar moet je koekjes nog wel geven als iedereen in een Prius gaat rijden? En wat geef je die mensen dan die nog schoner gaan rijden? En hoe zit het met die twee of drie sukkels die nog wel eens de fiets pakken? Om maar iets te noemen. Koekjes, zoals iedereen weet, raken heel snel op.

Zo zit onze hele wetgeving in elkaar. We hebben nog geen regering gehad die verder kijkt dan de vier jaar die ze (misschien) gaan zitten. Het pensioenakkoord is een grootse uitzondering. Waarom is het zo moeilijk om een beetje verder vooruit te kijken in de Nederlandse politiek? Actualiteit overheerst, waar duurzaam het streven is. We hebben nu een ‘gedoogpartner’ die het wel binnen een jaar voor elkaar krijgt de boerka te verbieden, maar zich met man en macht inzet om de AOW op 65 te houden. Toen we de AOW-wet instelden was de levensverwachting van de Nederlander 66 jaar. Als die levensverwachting stijgt, dan moet die AOW-leeftijd toch meegroeien? Dat maakt zo’n regeling duurzaam. Maar nee, inmiddels worden we gemiddeld 78 jaar oud, stijgende! En wat doen we? ‘Misschien’ verhogen we de leeftijd naar 67, over twintig jaar. Ik zou mijn pensioen erop in willen zetten dat we dan gemiddeld ouder dan 80 jaar worden.

Het bedrijfsleven geeft voor de verandering het goede voorbeeld: wordt olie schaars; hogere benzine prijzen. Meer criminaliteit; hogere verzekeringspremies. Dat is een logische wisselwerking die voor een beetje balans zorgt. Toch hebben wij in de Nederlandse wetgeving daar nauwelijks rekening mee gehouden.

Pas op met duurzaam. Het is zo relatief dat het uit verband is getrokken. Want wat zijn tegenwoordig ‘gewone omstandigheden’? Denk zelf zo duurzaam mogelijk, zo duurzaam als je zelf kan. En ik denk dat we dan allemaal tot de conclusie komen dat het leven zelf, gewoon veel te duurzaam is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s