Er is er een Jarig!

Kerstmis. Ik ben er nooit echt groots fan van geweest. Maar voor dat ik weer de stempel van “klager” op mijn voorhoofd gedrukt krijgt, wil ik er meteen bij zeggen dat ik er ook niets tegen heb. Dit jaar misschien een beetje aangezien Eerste Kerstdag op mijn geliefde zaterdag valt.

Toch kan er je er niet omheen hoe verfromfraaid het Kerstfeest is geworden. Wat begon als ritueel van het Christendom is geëindigd in werelds grootste consumeringwedstrijd. Wat weer een nieuwe traditie inluidt. Ritueel bij gebrek aan rationeel. Amerikaanse kinderen die nog nooit van Christus hebben gehoord een dikke, door Coca Cola bedachte, witbebaarde man bedanken voor hun Nintendo 64. Hier in Nederland gaat het meer om de grootte van onze kerstboom. Of nog erger, de wedstrijd wie het beste eten op tafel krijgt. Ik zou de ‘ik heb de beste kerstcadeautjes gekregen’-estafette er nog bij kunnen halen, maar we kunnen concluderen dat die het hele jaar van toepassing is. Als je bij Google “kerst” intoetst krijg je als eerste zoektermvoorspelling “kerstmarkt”. (Ja probeer maar.)

Daar zitten we dan. Konijn, ree of ander wild te eten, in onze nette kleren aan de dure wijn, met de mensen waarvan we houden. Of je familie. Ik zal waarschijnlijk de laatste zijn die gaat zeggen dat we Kerstmis/ het Kerstfeest in zijn glorie moeten herstellen. Ik heb het niet zo op de kerk. Ook niet zo op Jezus. Maar dit is voor die arme jongen toch ook niks. Ik denk dat Jezus zich voor ons schaamt als hij ziet wat er met zijn verjaardag is gebeurd. De atheïsten maken er een potje van en zijn dalend aantal onderdanen doen eigenlijk het zelfde. Alleen gaan zij nog naar de kerk, om een paar uur te luisteren naar jou levensverhaal, verteld door gemijterde vrienden van Robert M.

Wie Jezus Chirstus dan geweest is, maakt me niet zoveel uit. Al blijf ik wel aanhanger van de Family Guy-theorie. Zo mag je iemands verjaardag gewoon niet vieren. We kennen hem nu al zo lang. Dus zonder mijn handen ineen te slaan of ook maar één God in de mond te nemen schenk ik mezelf een biertje in… Op jou JC!

1cEzD0Ld3$WC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s